Sistemul de operare Windows
Sistemul de operare, prescurtat OS (Operating System) este singurul soft care poate fi considerat esential pentru un calculator, deoarece el “insufleteste” calculator si il face sa functioneze in conformitate cu dorintele noastre, avand rolul de interfata dintre calculator - utilizator.
Pe langa acest rol, sistemul de operare are si rolul de a asigura functionarea eficienta si stabila a tuturor componentelor, fie ele piese sau programe. Pentru indeplinirea acestui rol, sistemul de operare gestioneaza resursele calcatorului si actioneaza ca o interfata intre componentele hardware si software.
Dupa lansarea pe piata din 2001 a lui Windows XP, si esecul cu Vista din 2007, in octombrie 2009 cei de la Microsoft au lansat Windows 7, un sistem de operare care acapareaza tot mai multi utilizatori de la o zi la alta.
Conform unor date publicate luna trecuta cele mai folosite OS la nivel global sunt: Windows XP 44%, Windows 7 24,23%, Windows Vista 16,74% ,toate trei produse de catre Microsoft, si altele cu o cota mult mai mica.
XP vs Win 7
Majoritatea utilizatorilor folosesc Windows XP, care este un sistem de operare bun,dar este recomandata trecerea la noul sistem de operare Windows 7 (prescurtat Win 7). Pentru a putea compara doua sisteme de operare trebuie sa ne referim la performante si la design.
Performante
• Din punctul de vedere al spatiului ocupat de hard, XP ocupa mult mai putin, intre 1-3 Gb, iar pentru Win 7 este recomandata alocarea de 16 Gb pentru versiunea pe 32 biti, sau 20 Gb pentru versiunea pe 64 de biti. In conlcluzie, la acest capitol XP sta mult mai bine, iar daca nu aveti un hard de minim 80 GB, nu recomand Win7.
• Chiar daca nici la consumul de memorie ram, Win7 nu sta mai bine decat XP, Startup, ShutDown si iesirea din StandBy sunt vizibil mai rapide.
• Windows 7 aduce in plus Optimizarea functiei Search (cautarea), mult mai rapida si mult mai usor de accesat.
• In cazul folosirii dipozitivelor USB, timpul de asteptare pentru folosirea lor in Windows7 este de asemenea mai mic decat timpul in XP.
• Viata mai lunga a bateriei si simplificarea selectarii profilurilor de Power pentru laptop-uri, este o alta imbunatire pe care o aduce Win7. Durata de viata a bateriei creste fata de Vista, intre 11,5% si 15,4% in cazul testarii prin rularea unui DVD pana la golirea bateriei
Interfata grafica
ea mai evidenta schimbare pe care o aduce Windows 7 fata de versiunile anterioare este redefinirea interfetei grafice. Chiar daca in mare parte a ramas la fel, au fost modificate elementele cheie, cea mai importanta fiind schimbarea Taskbar-ului.
- Bara de activitati imbunatatita (taskbar)
Taskbar-ul din partea de jos a ecranului este utilizat pentru a lansa programe si a comuta intre ele atunci cand sunt deschise. In Windows 7, exista posibilitatea punerea scurtaturilor pentru programe in aceasta bara astfel incat sa fie la un clic distanta. Daca se mentine indicatorul mouse-ului peste pictograme se pot vedea miniaturi pentru fiecare fisier sau fiecare fereastra deschisa in programul respectiv.
- Liste rapide (jump lists)
Lista rapida este un mod util de a accesa rapid fisierele cu care se lucreaza in mod curent. Pentru a vedea fisierele utilizate recent, este necesar un clic cu butonul din dreapta pe pictograma din bara de activitati. De exemplu, atunci cand se face clic cu butonul din dreapta pe pictograma Word, se vor afisa cele mai recente documente Word utilizate.
- Imbunatatiri pentru desktop
Windows 7 simplifica lucrul cu ferestrele de pe desktop. Exista mai multe moduri intuitive de a le deschide, inchide, redimensiona si aranja. Pentru a vedea toate gadgeturile de pe desktop, trebuie doar mutat mouse-ul in coltul din dreapta jos al desktopului. Toate ferestrele deschise vor deveni transparente, iar desktopul si gadgeturile de pe el vor deveni vizibile imediat.
- Grup de domiciliu (HomeGroup)
Grup de domiciliu este o caracteristica noua din Windows 7 care usureaza mult conectarea computerelor. Grupul de domiciliu se configureaza automat atunci cand se adauga primul PC care executa Windows 7 la reteaua de domiciliu.
Exista posibilitatea specificarii exact ce anume se doreste a se partaja de pe fiecare computer, cu toate celelalte computere din grupul de domiciliu. Apoi, partajarea fisierelor din diversele computere de la domiciliu - si a multor alte dispozitive - devine la fel de simpla ca atunci cand toate datele se afla pe un singur hard disc.
Exista posibilitatea specificarii exact ce anume se doreste a se partaja de pe fiecare computer, cu toate celelalte computere din grupul de domiciliu. Apoi, partajarea fisierelor din diversele computere de la domiciliu - si a multor alte dispozitive - devine la fel de simpla ca atunci cand toate datele se afla pe un singur hard disc.
Instalarea sistemului
Modul de instalare al sistemului de operare a suferit si el modificari majorare, odata cu aparitia Win7. Timpul de instalare este in jurul a 20 de minute, iar aceasta poate fi facuta de orice utilizator, acesta avand foarte putine setari de facut in timpul instalarii. Aceast subiect il voi aborda mai pe larg in urmatorul articol ”Tutorial pentru instalarea Windows 7”.
Daca vreti sa va instalati Windows 7 cerintele minime sunt:
• Procesor 1 GHz
• Memorie RAM: 1 GB (32-bit) sau 2 GB (64-bit).
• Spatiu disponibil pe hard: 16 GB (32-bit) sau 20 GB (64-bit)
• Procesor 1 GHz
• Memorie RAM: 1 GB (32-bit) sau 2 GB (64-bit).
• Spatiu disponibil pe hard: 16 GB (32-bit) sau 20 GB (64-bit)
ConcluziiWindows 7 este cu siguranta un pas inainte fata de Windows XP, pe care il va inlocui cu trecerea timpului si recomand instalarea lui, unde sunt indeplinite conditiile minime de instalare. Luna aceasta a fost anuntata si lansarea posibila in viitorul apropiat a unui nou sistem de operare, deocamdata numit Windows 8, care va face interactiunea dintre utilizator si calculator mult mai usoara si mai placuta
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu